▷ Cheesecake s rakytníkem | recept od K. Winterové - Gorenje

Zdravý cheesecake s rakytníkem

JEDNODUŠŠÍ JÍDLO
1.11.2019

RECEPT PŘINÁŠÍ KATEŘINA WINTEROVÁ

Rakytníku se přezdívá „citron“ či „pomeranč severu“. Je podobně kyselý, což vypovídá o vysokém obsahu vitamínu C. V Indii, Tibetu, Mongolsku, Číně a Rusku je součástí tradiční medicíny. Hlavně na Sibiři a Ukrajině z něj připravují čaje, zavařeniny, sirupy a pálenka. Kromě vitamínu C je nabitý také provitaminem A, vitamíny řady B, D, E a K. Bez nadsázky bychom tedy mohli založit hnutí s názvem „Rakytníkovým cheesecakem ke zdraví“. V nepříznivém počasí se chraňte tímto lahodným oranžovým pokrmem před stresem, únavou, záněty dýchacího ústrojí, nachlazením i žaludečními obtížemi. Lék máte hotový jedna dvě a ještě si pochutnáte. Kyselá chuť rakytníku spolu s měkkým tvarohem připraví jedinečnou náplň, která tradiční cheesecake vystřelí do nebeských výšin. Ještě, aby ne – rakytník totiž opravdu letěl do vesmíru s ruskými kosmonauty, kteří ho používali jako doplněk stravy. 
Rakytníkový cheesecake

Příprava: 30 minut

Suroviny:

    Těsto:
    • 200 g vlašských ořechů
    • 100 g lískových ořechů
    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 60 g másla
    • máslo na vymazání formy
    Náplň:
    • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
    • 750 g měkkého tvarohu 
    • 2 lžíce medu
    • 4 vejce 
    Poleva:
    • 2 lžíce agaru 
    • 50 ml vody 
    • šťáva z 1 pomeranče
    • 1 lžíce medu
    • 1 hrst rakytníku (můžete použít i rakytníkový kompot)
    Postup:

    Troubu předehřejeme na 180 °C a dortovou rozevírací formu vymažeme máslem. 
     
    V mixéru rozmixujeme ořechy najemno a podle chuti přidáme cukr. V pánvi rozehřejeme máslo, do kterého přimícháme ořechy s cukrem. Směs rovnoměrně rozprostřeme do vymazané formy, vytvoříme vyšší okraje a vše dobře umačkáme. Ořechový korpus pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Hotový korpus necháme zchladnout. 
     
    Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a nastrouháme jeho kůru přímo do mísy kuchyňského robotu. Přidáme tvaroh, med a vše prošleháme dohladka. Postupně do směsi zašleháme vejce.

    Propojenou směs vlijeme do hotového korpusu, vložíme do trouby a při teplotě 150 °C pečeme 45 minut. Po upečení troubu neotvíráme a dort v ní necháme další 2 hodiny zchladnout, aby nám dort neprasknul. Poté ho uložíme do lednice. 

    Agar rozmícháme ve vodě a necháme ho v ní nabobtnat. Vymačkáme pomeranč, který jsme už předtím  ostrouhali. Šťávu z pomeranče přimícháme k agaru, osladíme medem a přivedeme k varu. Snížíme plamen a pozvolna vaříme 2 minuty. 

    Na vychlazený cheesecake ještě ve formě nasypeme bobulky rakytníku a přelijeme ho agarem. Polevu necháme ztuhnout asi 2 hodiny. 

    Designové trouby Simplicity

    K nákupu trouby z designové kolekce Simplicity získáte od Vašeho prodejce kuchařku Světová i s podpisem její autorky Kateřiny Winterové.

    Akce platí do 31. prosince 2019.

    DOPORUČUJEME: