▷ Pistou | recept - Gorenje

Vydatná francouzská polévka pistou

JEDNODUŠŠÍ JÍDLO
1.11.2019

RECEPT PŘINÁŠÍ KATEŘINA WINTEROVÁ

Bohatá zeleninová polévka původem z Provence se ve Středomoří připravuje zejména na začátku léta, kdy je k dispozici dostatek čerstvé zeleniny a bylinek. Dokonale vás však zahřeje i na podzim. Zeleninu v pistou/pestu polévce můžete měnit podle momentální úrody, zásob ve spíži nebo nabídky na trhu. Ve Francii je také zvykem vařit obrovské hrnce polévek, které pak zasytí všechny strávníky, kteří si pochvalují překvapivé kombinace domácí zeleniny v jednom talíři. Připadáte si pak u stolu jak ve francouzském filmu. Pistou označuje omáčku z bazalky, česneku a případně sezonní zeleniny, která se podává k těstovinám i do polévky.
Vydatná francouzská polévka pistou

Doba přípravy: 50 minut + namočení 8 hodin

Množství: 4–6 porcí


Suroviny:

    Pesto:
    • 3 hrsti bazalky
    • 1 lžíce opražených piniových jader dle chuti
    • 1 stroužek česneku
    • 1⁄2 lžičky soli
    • 1⁄4 lžičky čerstvě mletého pepře
    • 100 ml extra panenského olivového oleje
    Polévka:
    • 250 g bílých fazolí
    • 2 bobkové listy
    • 1 cibule
    • 1 červená paprika
    • 2 mrkve
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 3 snítky tymiánu
    • 3 snítky hladkolisté petržele
    • 4 vyzrálá rajčata nebo 300 g konzervovaných rajčat
    • 4 mladé cukety
    • 200 g zelených fazolek
    • 2 hrsti mangoldu
    • strouhaný parmazán k podávání
    • sůl a čerstvě mletý pepř 
    Postup:

    Den předem namočíme fazole do studené vody alespoň na 8 hodin. Namočené fazole slijeme, zalijeme 1 litrem čisté studené vody a vaříme na středním stupni s 1 bobkovým listem doměkka, zhruba 45 minut.

    Mezitím si připravíme pistou. V mixéru (typu kutr) nahrubo rozmixujeme lístky bazalky, pinie a oloupaný stroužek česneku. Osolíme a opepříme. Pozvolna vléváme olivový olej a mixujeme, až vznikne hrubší pasta.

    Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na kousky o velikosti sousta, mrkev oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. V hrnci rozehřejeme olej a na středním stupni v něm opečeme cibuli, papriku a mrkev se špetkou soli doměkka, zhruba 5 minut. Tymián, petrželku a zbylý bobkový list svážeme kuchyňským provázkem do kytičky bouquet garni a přidáme ho k zelenině.

    Mezitím nakrájíme rajčata na kostičky, cuketu na plátky, kolečka či půlměsíčky. Fazolky spaříme vroucí vodou.

    Cibuli s paprikou promícháme, přesypeme k uvařeným fazolím, osolíme, opepříme, přidáme rajčata, cukety a zelené fazolky. Vaříme zhruba 5 minut, až cuketa změkne. Vmícháme mangold a polévku rozlijeme do misek. Ozdobíme ji lžící pistou a strouhaným sýrem.

    Designové trouby Simplicity

    K nákupu trouby z designové kolekce Simplicity získáte od Vašeho prodejce kuchařku Světové i s podpisem její autorky Kateřiny Winterové.

    Akce platí do 31. prosince 2019.

    DOPORUČUJEME: