▷ Pečené citrusové kuře | recept od K. Winterové - Gorenje

Pečené citrusové kuře

JEDNODUŠŠÍ JÍDLO
1.11.2019

RECEPT PŘINÁŠÍ KATEŘINA WINTEROVÁ

Je skvělé, že chemicky neošetřené nebo bio citrusy najdeme už i v našich supermarketech. Připlatit si zhruba o třetinu více za čisté ovoce se jistě vyplatí, protože citrusy pak můžete zpracovat celé. Domácí limonády, čaje, alkoholové drinky, esence, sušená kůra i nakládané citrony vyžadují ovoce čisté a chemicky neošetřované, protože voskované stříkané plody se nedají dokonale omýt a často způsobují alergické reakce už při pouhé manipulaci s nimi. Kuře na pomerančích a citronech chutná skvěle v zimě i v létě. Slupky v receptu hrají nejen jako barevná dekorace, která zvýrazní jemnou chuť masa a dodá mu svěžest a lehkost, ale hlavně obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku a antioxidantů než citronová a pomerančová šťáva a dužina. Kuře na citrusech chutná báječně se směsí drobných salátů nebo s kuskusem. Můžete do něj přidat i rozinky a bude vám připadat, že jste si své pomeranče a citrony do jídla natrhali sami, přímo ze stromu v jižním Španělsku.
Pečené citrusové kuře na tyrkysovém stole

Doba přípravy: 1 hodina

Množství: 4 porce

Suroviny:

  • 2 bio citrony
  • 2 bio pomeranče
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1⁄2 lžičky mleté papriky
  • 1⁄2 lžičky chilli vloček
  • 8 kuřecích paliček
  • 4–8 kuřecích křidýlek
  • 1 cibule
  • 2 snítky tymiánu + 1 snítka k podávání
  • 2 snítky rozmarýnu + 1 snítka k podávání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:

Do větší mísy vymačkáme šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přilijeme olej, oloupeme a prolisujeme česnek, přidáme papriku a chilli. Osolíme, opepříme a promícháme dohladka.

Do marinády vložíme kuřecí paličky a křidýlka a promícháme. Maso můžeme nechat odležet přes noc, ale bude mu stačit i 15 minut.

Citron a pomeranč (zbylý i vymačkaný) nakrájíme na plátky široké asi půl centimetru. Cibuli oloupeme a také ji nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Kuře rozložíme do pekáče kůží navrch a přelijeme ho zbylou marinádou. Mezi maso naskládáme plátky citronu, pomeranče a cibule. Tymián a rozmarýn nasekáme nadrobno. Bylinky nasypeme na kuře, osolíme ho, opepříme a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Poté vyjmeme citrusy a maso dopečeme dozlatova, zhruba 30 minut. 

Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.

Designové trouby Simplicity

K nákupu trouby z designové kolekce Simplicity získáte od Vašeho prodejce kuchařku Světová i s podpisem její autorky Kateřiny Winterové.

Akce platí do 31. prosince 2019.

DOPORUČUJEME: