▷ Jehněčí kebab s pistáciemi | recept - Gorenje

Kořeněný jehněčí kebab s pistáciemi a salátem

JEDNODUŠŠÍ JÍDLO
1.11.2019

RECEPT PŘINÁŠÍ KATEŘINA WINTEROVÁ

Kebab je v českých luzích a hájích (nebo spíše ve stáncích s rychlým občerstvením) skoro národním pokrmem. Je všude! Až půjdete městem, zkuste se na prodejny nabízející kebab zaměřit – schválně, kolik jich napočítáte. Jenže není kebab jako kebab. U nás nejčastěji narazíme na hovězí nebo kuřecí kebab z rotujícího elektrického grilu. Řekové preferují originální jehněčí kebab připravovaný na ohni. Právě na jehněčí máme recept. A proč? Protože je prostě nejlepší! Kebab připravený v domácích podmínkách je rychlá, zdravá a hodně velká paráda, kterou můžete (oproti kebabu zakoupenému po vydařeném večírku v hladovém okně ve tři ráno) s klidem servírovat k víkendovému obědu. Pokud máte chuť na experimenty a honí vás orientální chutě, kebab můžete zkusit ochutit lžičkou kari pasty a mletým chilli. A pokud úplně neholdujete ořechům, pistácie můžete vynechat. 
Kořeněný jehněčí kebab s pistáciemi a salátem

Doba přípravy: 30 minut

Množství: pro 4 osoby 


Suroviny:

    Kebab:
    • 500 g jehněčího masa (kýta, plec)
    • 1 lžíce mletého římského kmínu
    • 1 hrst nasekaného koriandru
    • 1 zelená chilli paprička
    • strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
    • 100 g pistácií
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl
    Salát:
    • zelené byliny podle chuti a dostupnosti (např. 4 lžíce lístků máty, hrst pampeliškových listů, hrst listů lebedy, hrst nasekané hladkolisté petržele)
    • 1 hrst špenátových listů
    • 1/2 hlávkového salátu
    • 4 lžíce nasekané rukoly
    • 1 malá hrst levandule
    • 1 pomeranč
    Dip z kozího jogurtu:
    • 150 g kozího jogurtu
    • 4 lžíce lístků máty
    • 1 jarní cibulka
    Dip z řeckého jogurtu:
    • 200 g řeckého jogurtu
    • 1 zelená chilli paprička
    • 1 jarní cibulka
    • šťáva z 1/2 citronu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • pár lístků máty
    Postup:

    Troubu předehřejeme na 180 °C. Z masa odstraníme blány, nakrájíme ho na kostičky. Nameleme ho nebo rozmixujeme v mixéru. Přidáme římský kmín, koriandr, sůl, chilli papričku, citronovou kůru a pistáciové oříšky a rozmixujeme na hrubší směs. Vytvarujeme z ní šišky a napícháme je na špejli. Plech potřeme olejem, narovnáme do něj maso na špejli a upečeme ho v předehřáté troubě dohněda, zhruba 15 minut.

    Na salát promícháme byliny a zakápneme je citronem.

    Kozí jogurt promícháme s nasekanou mátou a jarní cibulkou, řecký jogurt smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou. Ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobíme mátou.

    Designové trouby Simplicity

    K nákupu trouby z designové kolekce Simplicity získáte od Vašeho prodejce kuchařku Světové i s podpisem její autorky Kateřiny Winterové.

    Akce platí do 31. prosince 2019.

    DOPORUČUJEME: