▷ Dýňové chilli con carne | recept od K. Winterové - Gorenje

Dýňové chilli con carne

JEDNODUŠŠÍ JÍDLO
1.11.2019

RECEPT PŘINÁŠÍ KATEŘINA WINTEROVÁ

Chilli con carne by se dalo přeložit jako „jídlo z jednoho hrnce s masem“. Existuje také varianta chilli sin carne, což značí pokrm z jednoho hrnce bez masa. To se často nahrazuje bramborami, tofu nebo dýní. A protože fúze různých kuchyní je hravá a dobrá, nabízí se spojení chilli con carne s bohatou podzimní nadílkou barevných dýní. Použít můžete různé druhy masa, ke kterým se váže další úprava. S vepřovým masem vařeným v kuřecím vývaru a velmi ostrými papričkami se jídlo jmenuje chilli verde. White chilli je zase úprava pokrmu s bílými fazolemi a krůtím masem bez tomatové omáčky. Co všechno se do chilli hodí, se dozvíte v receptu. Ale jsou to určitě přílohy, které dotváří tento pokrm k dokonalosti. Rýže, těstoviny, tortilla, kukuřičné chipsy i pokrájené chilli papričky a strouhaný čedar. To jsou doplňky, které dávají spolu s chilli chuťovým pohárkům zabrat. Je to totiž nářez! Není divu, že je chilli con carne národním jídlem Texasanů. Tak snad chytí i vás, ať už jste z vesnice či města! 
Dýňové chilli con carne v pekáči

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Množství: pro 4 osoby 


Suroviny:

  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 mrkve
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého chilli koření
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 400 g vařených  (nebo konzervovaných) červených fazolí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 kostička hořké čokolády
  • 400 g dýňové dužiny
  • 1 hrst koriandru
  • 150 g zakysané smetany
Postup:

Olej rozehřejeme v hlubší pánvi. Cibuli nakrájíme najemno a minutu ji opékáme. Po chvíli k cibuli přidáme na kostičky nakrájenou papriku a na plátky nakrájenou mrkev, které opékáme zhruba 3 minuty. Přisypeme chilli papričku a rozdrcený česnek. Směs okořeníme a dále restujeme. 

Ztlumíme plotýnku a do pánve přisypeme mleté maso. Dobře ho rozmělníme vařečkou, aby se rozsypalo a rovnoměrně rozprostřelo po pánvi. Pomalu ho opečeme ze všech stran dohněda. Maso osolíme a opepříme. 

K masu přilijeme víno, které necháme vyvařit. Přidáme vývar a rajčata, rajčatový protlak a znovu osolíme a opepříme. Zvýšíme teplotu plotýnky aby se směs začala vařit. Pánvičku přiklopíme pokličkou a snížíme plamen tak, aby směs probublávala. Necháme vařit asi 10 minut. 

Přidáme dýni, vmícháme jí do masa a znovu povaříme dalších 10 minut. Poté přidáme fazole a směs vaříme dalších 10 minut. Poté vypneme plotýnku, vmícháme čokoládu a necháme ještě 10 minut odpočinout.

Hotové chilli dochutíme solí a pepřem, rozdělíme do misek a posypeme čerstvým nasekaným koriandrem. Nakonec přidáme trochu zakysané smetany. 


Designové trouby Simplicity

K nákupu trouby z designové kolekce Simplicity získáte od Vašeho prodejce kuchařku Světová i s podpisem její autorky Kateřiny Winterové.

Akce platí do 31. prosince 2019.

DOPORUČUJEME: