Tipy z trhu: Jak si vybrat co nejlepší ingredienci
JEDNODUŠŠÍ JÍDLO
11.5.2017
Ovoce
- Fíky: Čerstvé fíky by měly „potit“ malé kapičky šťávy, které je činí lesklými.
- Grep: tenkostěnné jsou nejšťavnatější.
- Kiwi: Zralé kiwi by mělo pod tlakem u stonku malinko povolit. Pokud je ovoce příliš měkké, tak už asi fermentuje.
- Citrony: Kulaté citrony jsou šťavnatější než podlouhlé. Čím je citron žlutější, tím více vitamínu C má. Zeleným se vyhýbejte nebo je rovnou vyhazujte. Byly do nich přidány látky pro urychlení zrání.
Maso
- Hovězí: Mělo by být červené. Nikoliv nahnědlé.
- Kuřata: Zapomeňte na řezníka, zapomeňte na supermarket nebo trhy a vyjeďte si na venkov pro kuřata farmářů s kuřaty z volného chovu. Ty jsou nejchutnější.
- Kachna: Vyberte si kachní samici, mají nejšťavnatější maso. Tuk by měl být spíš bílý než žlutý.
Ryby
- Obecně o rybách: Musí mít příjemnou vůni moře nebo řas. Oči by měly mít čiré (a vypouklé) a kůže by měla být lesklá, s pevně přichycenými šupinami. Kůže by měla být pevná na dotek a měla by po stlačení prsty „odpružit“. Zkontrolujte, zda jsou žábry červené a nikoliv bledé nebo slizké.
- Treska: tresku je nejlepší kupovat během chladných měsíců. V teplých měsících, kdy se treska krmí, je její maso nejkřehčí na rozdíl od zimních či jarních postních měsíců.
- Platýs (mořský jazyk): Pokud máte pochyby o čerstvosti platýse, osmažte jej. Čerstvý platýs se na pánvi scvrkne.
- Sleď: Stříbřitá kůže. Je ok pokud je měkký na bříšku, ale neměl by být porézní. Vyhýbejte se dlouhým, hubeným sleďům.
- Mušle: Připravujte je živé. To lze snadno zjistit, když je položíte na linku. Pokud jsou živé, otevřou se. Pokud stále máte pochybnosti, můžete s nimi lehce poklepat na hranu dřezu. Pokud se ihned zavřou, jsou spolehlivě naživu.
- Uzený sleď: Měl by mít jednotnou barvu a měl by být nenařezaný, aby se předešlo kontaktu mezi tmavě hnědou kůží s masem – bude pak chutnat jako mýdlo.
Vlastnosti chladniček a mrazniček
Technologie IonAir: Nová generace chladniček ION generation rozhodně umisťuje Gorenje mezi nejlepší značky na trhu. Kvalita a zdokonalené materiály, diskrétní navrženy linie, špičkové police a množství dalších funkčních vylepšení. Při vývoji jsme se především věnovali vytvoření co nejlepší klimatu uvnitř spotřebiče. Základem všech našich pokročilých řešení je IonAir technologie, která napodobuje přirozený proces ionizace a osvěžuje vzduch v chladničce.
Možná vás bude zajímat: