Jak zařídit kuchyň

Zařižujete si nový byt či dům a ještě nemáte zcela jasno v tom, jak by měla vypadat vaše kuchyně? Kuchyňská linka je totiž srdcem domova. Pokud je vaření nebo pečení vaší vášní, rozhodně byste to neměli brát na lehkou váhu. V kuchyni strávíte značnou část vašeho života a proto byste se v ní měli cítit dobře.

Půdorys
V závislosti na velikosti prostoru se nám jistě nabízí možnost výběru půdorysu kuchyňské linky. Stále nejčastěji řešená je kuchyň do tvaru písmene L, kterou je navíc možné doplnit o velmi praktický ostrůvek. Hned poté následuje tvar písmene U. Nejčastějším problémem v těchto případech bývá složitá využitelnost rohových skříněk. Moderní kuchyně jsou také často stavěny do dvou souběžných linek. Elegantně je tak vyřešen problém s rohovými skříňkami. Je však třeba, aby bylo pro tento typ uspořádání dostatek místa.

Pracovní zóny
Celý prostor si můžeme představit jako několik základních přípravných zón, kterými procházíme během procesu vaření, pečení pokrmů. Od nákupu a vybalení potravin do ledničky či spíže, přes jeho umytí v dřezu. Následuje příprava, chystání, krájení a míchání na pracovní desce. Poté, dle receptu využijeme troubu, mikrovlnnou troubu nebo varnou desku, nad kterou máme instalovanou digestoř. Nezapomeneme nechat kousek volného pracovního prostoru na odkládání horkých hrnců nebo pánviček. Závěrem opět využijeme dřez nebo myčku.

Při rozmýšlení nad naši novou kuchyňskou sestavou myslíme:

  • Na ergonomii - aby nás záda nebolela a na logiku - varnou desku nebudeme umisťovat v těsné blízkosti dřezu.
  • Pracovní deska by měla být zhruba ve výšce 85 - 90 centimetrů, zhruba 20 cm od loktů. Pokud si pořizujete kuchyň na zakázku, upravte si ji podle své velikosti.
  • Odpadkové koše umisťujeme ideálně do skříňky s dřezem. Odřezky a zbytky tak budou mít ke koši nejkratší cestu.
  • Kolem varné desky by měl být dostatek volného prostoru, doporučuje se nechat volných alespoň 40 cm z každé strany. Mezi dřezem a varnou deskou je ideální prostor 80 - 120 cm
  • Troubu nemusíte umisťovat do spodních skříněk - špatně by se vám k ní sklánělo. Vhodný je prostor mezi spodními a horními skříňkami.

Před tím, než se pustíte do práce myslete na to, že potřebujete vyřešit odpad, osvětlení a elektroinstalaci - zásuvky se vám v kuchyni rozhodně neztratí. Vzhledem k současnému využívání kuchyňských spotřebičů si naplánujte v prostoru nad pracovní deskou alespoň 4 - 8 zásuvek.

>> Rádi vám poradíme a vytvoříme 3D návrh zdarma

>> V naší nabídce najdete kuchyně moderní, klasické i rustikální