Jak vybrat troubu na pečení

Lahodné koláče, skvělé pečené maso, vánoční cukroví…bez kvalitní trouby se v kuchyni jednoduše neobejdete! Při výběru je třeba se dobře zorientovat v nabídce a zvolit troubu, která bude nejen všestranným pomocníkem, ale stane se dalším členem domácnosti. Jaká kritéria tedy brát při výběru v potaz?

1) Umístění

Jako první bod je třeba zvážit, kde budete mít troubu umístěnou. V současnosti jsou oblíbené vestavné trouby, které jsou zasazeny přímo do kuchyňské linky. Výhodou je jednolitý vzhled, snadné čištění i různé varianty umístění. Pokud nechcete vestavnou troubu nebo zrovna nepořizujete novou kuchyňskou linku, pak můžete zvolit volně stojící sporák, který kombinuje troubu s varnou deskou. Výhodou je rychlá a snadná instalace, ale čištění spotřebičů je poté náročnější na čas kvůli mezeře kolem spotřebiče a kuchyň také ztrácí svůj jednotlivý vzhled.

2) Velikost

Při výběru zvažte nejen rozměry trouby, které jsou potřeba k jejímu umístění nebo zabudování, ale také objem trouby, který se uvádí v litrech. Čím větší objem trouby je, tím širší možnosti trouby nabízí – díky většímu prostoru umožňují péct na více úrovních najednou. Pokud máte méně prostoru, zvolte některou z kompaktních trub. Jejich velikost bývá až 53 litrů, zatímco u standardních trub může být objem až 75 litrů.

3) Zdroj energie

Trouby mohou mít dva zdroje energie – plyn nebo elektrickou energii. Plynový ohřev funguje díky spodnímu a vrchnímu tělesu, které ohřívají prostor v troubě. Druhou možností je elektrický ohřev, který rozšiřuje funkce trouby a umožňuje snazší regulaci teploty.

V závislosti na zdroji energie a způsobu ohřevu pak můžeme rozlišovat následující typy pečicích trub:

  • Plynová trouba: V plynové troubě je teplo vedeno spodním a vrchním tělesem, které ohřívají prostor v troubě. Může tak docházet k nerovnoměrnému ohřevu vzduchu. Nevýhodou plynových trub je také horší možnost regulace teploty.
  • Elektrická trouba s klasickým ohřevem: Jedná se o troubu se statickým ohřevem, podobně jako u plynové trouby je tedy vzduch ohříván spodním a horním topným tělesem, ta jsou zahřívána elektrickou energií. Trouby s horním ohřevem umožňují jídlo také grilovat.
  • Horkovzdušná (multifunkční) trouba: Moderní horkovzdušné trouby mají nejen topná tělesa, ale využívají také ventilátorů, které umožňují rovnoměrnější ohřev vzduchu v troubě než trouby se statickým ohřevem. Výhodou trub je snadné ovládání a množství funkcí.
  • Parní trouby: Jsou nejzdravějším způsobem pečení v troubě. Jídlo je ohříváno horkou párou. Výhodou je zachování množství vitamínů, minerálů a živin.

Jak vybrat parní troubu?

Jelikož vaření a pečení v páře je nejzdravějším způsobem úpravy jídla, stojí za to se podívat na jednotlivé typy parních trub ve větším detailu. Klasické parní trouby totiž měly jednu nevýhodu – kvůli páře jídlo mohlo zůstat lehce navlhlé. Parní pečení se tak hodilo spíš pro přípravu zeleniny a ryb, naopak nebylo vhodné pro pečivo.

Kombinované parní trouby ale nyní umožňují díky speciální technologii vytvářet suchou páru, která je troubou distribuována bez kapek vody. Díky tomu jsou tyto trouby vhodné i pro pečivo nebo například na rozmrazování (teplo páry rovnoměrně obklopuje pokrm a nevytváří ojedinělá horká místa).

U parní trouby je také dobré se zajímat o další funkce, které vám usnadní práci. Základem by měla být funkce odvápnění od vodního kamene, praktické zacházení se zásobníkem na vodu a kvalitní ventilační systém, který bude páru distribuovat rovnoměrně po celém prostoru trouby.

>> Přemýšlíte nad koupí parní trouby? Podívejte se na naši nabídku.

4) Spotřeba energie

Při výběru zvažte energetickou náročnost provozování spotřebiče – při delším pečení, které může trvat i hodiny, je dobré mít troubu s nejlepší energetickou třídou. Trouba by určitě měla spadat nejméně do energetické třídy A, která je šetrná k vaší peněžence i životnímu prostředí.

5) Způsob čištění

Náročné čištění zapečených zbytků jídla v troubách je záležitostí spíš starších trub. Moderní trouby mají různé inovativní funkce, které tento proces velmi usnadní. Příkladem takových funkcí mohou být trouby s katalýzou nebo pyrolýzou. U trub vybavených katalýzou se proces čištění automaticky spustí vždy, když teplota v troubě dosáhne 85 °C a více. Katalytické panely pak začnou absorbovat tuky a nečistoty v troubě.

Pyrolýza je nejúčinnějším způsobem čištění trouby. V troubách vybavených pyrolýzou se po spuštění pyrolytického programu začnou díky vysoké teplotě až 500°C spalovat veškeré nečistoty, které po ukončení programu jednoduše setřete bez čisticího prostředku.

Velmi efektivní a přitom rychlou možností, jak vyčistit troubu, je speciální program AquaClean. Stačí nalít půl litru vody do pekáče, vložit jej do trouby vybavené programem AquaClean. Program trvá 30 minut, během kterých se mastnota a zapečené skvrny uvolněnou párou změkčí a poté je snadno otřete hadříkem. Tento program je účinný jen, když se používá pravidelně.

6) Další užitečné funkce a vlastnosti

  • MultiFlow 360°

MultiFlow zaručuje optimální cirkulaci horkého vzduchu v troubě. Díky zaoblenému tvaru trouby HomeMade se vzduch rozprostírá po všech částech trouby a zajišťuje, že je jídlo rovnoměrně upečené po všech stranách, a to i při pečení na pěti úrovních současně.

  • Teleskopické rošty

Díky troubě s teleskopickým roštům se vám bude mnohem snadněji manipulovat s plechy, a to i při pečení na více úrovních. Minulostí tedy budou popáleniny na předloktí, které byste si mohli způsobit při vytahování plechů z trouby.

  • Automatické pečení

Trouby s automatickými programy vám velmi usnadní pečení. Stačí si na troubě zvolit jeden z 80 receptů, doplnit hmotnost jídla a trouba automaticky nastaví všechny parametry, jako je čas a teplota pečení.

  • HomeMade tvar trouby

Tradiční pece na dřevo umožňovaly horkému vzduchu cirkulovat způsobem, který umožňoval dosáhnout ideálních výsledků pečení – křupavé zvenku, šťavnaté uvnitř. Právě zaobleným tvarem tradičních pecí jsou inspirovány pečicí trouby s tvarem HomeMade.

>> Přemýšlíte nad koupí trouby? Podívejte se na naši nabídku pečicích trub.