Zdravé recepty - Gorenje

Zdravé recepty

Detoxikační den

Detoxikační den
Použijte odšťavňovač.

Složení

Na 1 sklenici šťávy:

  • 8 listů čerstvé zelí
  • 1 okurka
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč

Příprava

1 Zelné listy omyjte a nakrájejte na větší kousky.
2 Okurku, jablko a pomeranč omyjte a nakrájejte je na středně silné obdélníčky.
3 Všechny ingredience odšťavněte v odšťavňovači.
4 Džus nalijte do sklenice a ozdobte plátkem pomeranče.

Purpurová směs

Purpurová směs
Použijte odšťavňovač.

Složení

Na 1 sklenici šťávy:

  • 1/2 hlavy červené zelí
  • 1/2 cibulky fenyklu
  • 2 jablka
  • 1 celer
  • 1/2 pomeranče

Příprava

1 Zelí a fenykl omyjte a nakrájejte na větší kousky.
2 Jablka omyjte, pomeranč oloupejte a nakrájejte je na větší kousky.
3 Celer omyjte a nakrájejte ho na středně silné obdélníčky.
4 Všechny ingredience odšťavněte v odšťavňovači.
5 Džus nalijte do sklenice a ozdobte plátkem jablka.

Pikantní humus

Pikantní humus
Použijte mixér.

Složení

  • 200 g suchého cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce tahini (sezamové pasty)
  • 100 ml vyvařené vody z cizrny
  • špetka soli a pepře
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • čerstvě nasekanou petrželku

Příprava

1 Cizrna namočte do vody na minimálně 20 hodin. Pak ho umyjte a uvařte.
2 100 ml vroucí vody si odložte.
3 Uvařený cizrna dejte do nádoby mixéru a přidejte vodu.
4 Přidejte česnek, citronovou šťávu, olivový olej, tahini, sůl a pepř.
5 Dochuťte kajenským pepřem.
6 Vyberte si přednastavený program "ořechy".
7 Podávejte studené.
8 Ozdobte sezamovými semínky a nasekaným petrželkou.

Sójová pomazánka

Sójová pomazánka (použijte mixér)
Použijte mixér

Složení

  • 300 g sojových bobů
  • 3 nakládané okurky
  • 1,5 polévkové lžíce hořčice
  • 1,5 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1,5 čajové lžičky másla
  • 8 polévkových lžic olivového oleje
  • 1/2 malé cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce sýru feta
  • 1 dl vody
  • svazek petržele
  • Sůl, pepř

Příprava

1 Sójové boby namočte do vody na minimálně 12 hodin. Potom je umyjte a nechte sevřít.
2 Po vychladnutí je vložte do nádoby mixéru.
3 Přidejte všechny ostatní ingredience.
4 Dochuťte a přidejte posekaný petržel.
5 Vyberte si přednastavený program "ořechy".
6 Podávejte s topinkami a sýrem nebo šunkou prosciutto.

Sladká pšeničná kaše

Sladká pšeničná kaše
Použijte lis na olej

Složení

4 porce:

  • Slunečnicová semínka namočte do vody na minimálně 24 hodin.
  • Přidejte prolisovaný česnek.
  • Do směsi nalijte slunečnicový olej a citronovou šťávu a dochuťte.
  • Přidejte čerstvý nebo sušený petržel.
  • 100 g pšeničné kaše (nebo ovesné kaše)
  • 1 jablko
  • 1 banán
  • 0,5 l jablečného džusu
  • čajová lžička skořice
  • špetka vanilkového prášku
  • rozinky
  • 1 polévková lžíce ořechového oleje lisovaného za studena

Příprava

1 Uvařte pšeničnou kaši v jablečné šťávě.
2 Jablko a banán nakrájejte na malé kousky.
3 Přidejte rozinky, skořici a vanilku.
4 Kaši polijte ořechovým olejem.
5 Zamíchejte a podávejte ještě teplé.

Olej z dýňových semínek

Olej z dýňových semínek
Použijte lis na olej

Obsahuje triglyceridy a fytosteroly, je bohatý na bílkoviny, minerály, nenasycené mastné kyseliny a vitaminy A, E, C a K.

Přínosy pro zdraví

  • Zmírňuje problémy se zvýšenou prostatou.
  • Usnadňuje trávení.
  • Urychluje činnost žaludku.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Má pozitivní vliv na náladu.
  • Snižuje špatný cholesterol.

Příprava

  • Používejte jej při přípravě omáček,
  • salátových dresinků,
  • pomazánek,
  • pečiva nebo jím pokapejte
  • čokoládu či zmrzlinu.

Péče o tělo

  • Zlepšuje přirozený vzhled pokožky.
  • Předchází vypadávání vlasů.
* Uvedený obsah slouží pouze jako obecná informace. Před použitím doporučujeme poradit se s profesionálním odborníkem na výživu.

Vařený pstruh s citronem, dušená zelenina a brambory na másle

Vařený pstruh s citronem, dušená zelenina a brambory na másle
Použijte sloupec páry.

Složení

Vařený pstruh s citronem

  • 4 čerstvé plátky pstruha
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 4 plátky citronu

Dušená zelenina jako příloha

  • 1 cuketa
  • polovina pórku
  • 1/4 čerstvé červené papriky
  • kousek kedlubny
  • sůl
  • 1 čajová lžička kopru
  • 1 čajová lžička másla

Brambory na másle

  • 4 brambory
  • sůl
  • jedna větvička rozmarýnu
  • 5 dl vody nebo zeleninového bujónu
  • máslo

Příprava

1 Vařený pstruh s citronem (použijte horní misku na dušení):

Pstruha osolte a opepřete, pokapejte olejem a poklaďte plátky citronu. Připraveného pstruha vložte do ledničky a zatím si připravte ostatní jídla.
2 Dušená zelenina jako příloha (použijte střední misku na dušení):

Zeleninu očistěte a nakrájejte. Doporučujeme použít postup krájení julienne, t. j. nakrájejte zeleninu na kousky ve velikosti zápalky. Nakrájejte cuketu na 4-cm dlouhé plátky o šířce 5 mm; kedluben a papriku nakrájejte na 4-cm dlouhé plátky o šířce 2 mm a pórek nakrájejte na 4-cm dlouhé a trošku širší pásky. Nakrájenou zeleninu vložte do horní misky s dírkami. Osolte ji, opepřete koprem a obložte kousky másla.
3 Brambory na másle (použijte nádobu na vodu):

Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Vložte brambory do spodní nádoby bez dírek. Brambory osolte. Rozmarýn položte na brambory a přidejte 5 dl vody nebo zeleninového bujónu. Když jsou brambory uvařené, přidejte máslo.

Příprava a pečení

Misku s dírkami, ve které se nachází zelenina, položte na nádobu s bramborami. Pak navrch položte největší misku s dírkami. Rybu vložte do horní misky a přikryjte víkem. Věž položte na hluboký plech na spodní mřížku v troubě předehřáté na 155 ° C. Pečte 40 minut.

Kuře obalené ve slanině, knedlíky s piniovými oříšky a pórkem, medový krém s ovocem

Kuře obalené ve slanině, knedlíky s piniovými oříšky a pórkem, medový krém s ovocem
Použijte sloupec páry.

Složení

Kuře obalené ve slanině

  • 1 velký kus kuřecích prsou bez kosti
  • sůl, bílý pepř
  • 1 velká mrkev
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce suchého bílého vína
  • špetka majoránky
  • 8 plátků uzené slaniny
  • bujón

Knedlíčky s piniovými oříšky a pórkem

  • 10 dkg mouky
  • 1 čajová lžička oleje
  • 75 cl vody
  • 2 polévkové lžíce piniových oříšků
  • 1 pórek
  • 1 polévková lžíce másla
  • sůl
  • 10 dkg sýru cottage
  • 1 vejce

Medový krém s ovocem

  • 2 polévkové lžíce medu z polních květů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 2 dl vysoko procentní smetany
  • 2 kompotované broskve
  • 8 kompotovaných višní

Příprava

1 Kuře obalené ve slanině (použijte kontejner s vodou):

Kuřecí prsa rozřízněte podélně a nakrájejte maso na tenké řízky. Maso obalte do potravinářské fólie a naklepte, aby byly řízky stejně silné. Vytvarujte je do obdélníků a ochuťte solí a pepřem. Zbytky masa nakrájejte na jemné plátky a smíchejte ho s nastrouhanou mrkví, smetanou, vínem, majoránkou a solí do krémové pasty. Pastu rovnoměrně rozetřete na kuřecí řízky a srolujte je do závitků. Závitky obalte slaninou, zabalte je do potravinářské fólie a zavažte. Poklademe je do spodní misky bez dírek. Polijte je vodou nebo bujónem.
2 Knedlíčky s piniovými oříšky a pórkem (použijte střední misku na dušení):

Z mouky, oleje a vody vytvořte těsto. Pro větší pohodlí použijte elektrický mixér. Těsto je hotové tehdy, když se dá vytvarovat do měkkého bochníku. Přidejte olej a nechte ho 20 minut odležet na talíři. V pánvi opražte piniové oříšky bez přidání tuku. Pak přidejte máslo a nakrájený pórek. Restujte, dokud pórek nezměkne. Vložte směs do misky. Přidejte sýr cottage a zamíchejte. Potom přidejte vejce a osolte. Těsto jemně vyválejte a rozetřete na něj nádivku. Vytvarujte knedlíčky tak, aby nebyly tlustší než 5 cm. Knedlíčky obalte do sýrového zábalu a vařte ve střední misce na dušení s dírkami.
3 Medový krém s ovocem (použijte horní misku na dušení):

Vymažeme šest malých formiček na pečení máslem. Med, vanilkový cukr a dvě žloutky spolu vyšlehejte. Přidejte jedno celé vejce a vyšleháme do pěny. Přidejte vysokoprocentní smetanu a znovu promíchejte. Broskve najemno nakrájené na kostičky a celé višně poklademe na spodek formiček. Směs vylijte na ovoce, přikryjte alobalem a formičky naskládejte na horní misku na dušení.

Příprava a pečení

Misky naskládejte do věže. Věž položte na hluboký plech na spodní mřížku v troubě předehřáté na 165 ° C. Pečte 60 minut.
Detoxikační den
Purpurová směs
Pikantní humus
Sójová pomazánka
Sladká pšeničná kaše
Olej z dýňových semínek
Vařený pstruh s citronem, dušená zelenina a brambory na másle
Kuře obalené ve slanině, knedlíky s piniovými oříšky a pórkem, medový krém s ovocem