Užijte si sezónu zavařování bez námahy s troubami gorenje! - Gorenje
Neděle, 4. srpen 2013

Užijte si sezónu zavařování bez námahy s troubami gorenje!

Současný trend výroby domácích zavařenin je nejen reakcí na nejistotu panující kolem kvality potravin prodávaných v běžné maloobchodní síti, ale také přirozeným návratem k tradicím. Chuť vlastnoručně vyrobené marmelády či kompotu je bezkonkurenční!

Ovšem pozor, aby výsledek odpovídal vynaložené energii a očekávání. Důležitý je nejen výběr kvalitních surovin, ale především samotný zavařovací proces, tak aby se tímto způsobem zakonzervované ovoce či zelenina záhy nezačaly kazit.

Velice snadný, spolehlivý a šetrný způsob zavařování nabízejí vybrané modely trub gorenje, například trouby z řady gorenje Simplicity nebo trouba s revoluční technologií iChef+ a další, vybavené programem na zavařování. Tento program je vhodnou alternativou k objemným zavařovacím hrncům, se kterými se obtížně manipuluje a problematické je i jejich skladování,  navíc mohou poškodit sklokeramickou varnou desku!

V případě trouby iChef+, vybavené v současnosti nejmodernějším dotykovým ovládáním,  je pro zavařování používán režim ohřevu spodním topným tělesem společně s ventilátorem. Dobře uzavřené obyčejné sklenice s gumovou obroučkou a skleněným víčkem, naplněné zpracovaným ovocem, zeleninou, houbami, masem či jinými surovinami, vložíme do hlubokého pekáče. Najednou je možné zavařovat 6 litrových sklenic, nejlépe stejné velikosti a obsahu. Do pekáče nalijeme asi 1 litr vody tak, aby v troubě vznikla potřebná vlhkost, zavařujeme až do chvíle, dokud nezačne obsah sklenic vřít – neobjeví se první viditelné bublinky, přibližně 40 – 55 minut. Pak už jen stačí ponechat zavařeniny pár desítek minut ustálit ve vypnuté troubě a zásoby na zimu jsou hotové!

A ještě tip na závěr pro všechny milovníky domácích marmelád. Oblíbené domácí pekárny gorenje kromě výtečného chleba dokážou připravit také delikátní marmeládu, díky jednomu z dvanácti přednastavených programů, kterými jsou vybaveny. Bez dlouhého stání u plotny a únavného míchání, kdykoliv máte chuť. A není nic snazšího, než hotovou marmeládu zavařit s pomocí trub gorenje…