Tipy z trhu: Jak si vybrat co nejlepší ingredienci

JEDNODUŠŠÍ JÍDLO
11.5.2017

Zelenina

  • Artyčok: Baculaté jsou masitější a chutnají lépe. Měl by být čerstvý a zelený po celý rok. Neměl by mít hnědou nebo černou špičku.
  • Lilek: Měl by být těžký, jinak je starý. Je důležité, aby byl stonek čerstvý a zelený.
  • Avokádo: Avokádo může být zelené nebo hnědé, lesklé nebo vrásčité (hrubé) aniž by to ovlivňovalo kvalitu.
  • Brokolice: Plná zdraví a tmavě zelená. Tupá hlava brokolice je jako nudný host u večeře – nestojí za to je zvát.
  • Mrkve: Sytě oranžově mrkve jsou nejkvalitnější. Je lepší koupit hodně malých mrkví než pár velkých.
  • Květák: Hledejte čerstvé listy. Hlava by měla být bílá nebo slonovinová.
  • Okurka: Lesklá a tmavě zelená slupka. Bledá, skvrnitá okurka nestojí za nákup.
  • Salát: Měla by z něj čišet svěžest. I když jsou vnější listy ochablé, neházejte flintu do žita. Hlávka pod nimi je obvykle pevná a křupavá. 
  • Papriky: Čím větší plodnice, tím jemnější chuť. Červené papriky jsou nejsladší. Pokud je paprika opravdu čerstvá, nemá praskliny, škrábance ani skvrny. 

    Povrch by měl být lesklý a hladký.

Ovoce

  • Fíky: Čerstvé fíky by měly „potit“ malé kapičky šťávy, které je činí lesklými.
  • Grep: tenkostěnné jsou nejšťavnatější.
  • Kiwi: Zralé kiwi by mělo pod tlakem u stonku malinko povolit. Pokud je ovoce příliš měkké, tak už asi fermentuje.
  • Citrony: Kulaté citrony jsou šťavnatější než podlouhlé. Čím je citron žlutější, tím více vitamínu C má. Zeleným se vyhýbejte nebo je rovnou vyhazujte. Byly do nich přidány látky pro urychlení zrání.


Maso

  • Hovězí: Mělo by být červené. Nikoliv nahnědlé.
  • Kuřata: Zapomeňte na řezníka, zapomeňte na supermarket nebo trhy a vyjeďte si na venkov pro kuřata farmářů s kuřaty z volného chovu. Ty jsou nejchutnější.
  • Kachna: Vyberte si kachní samici, mají nejšťavnatější maso. Tuk by měl být spíš bílý než žlutý.


Ryby

  • Obecně o rybách: Musí mít příjemnou vůni moře nebo řas. Oči by měly mít čiré (a vypouklé) a kůže by měla být lesklá, s pevně přichycenými šupinami. Kůže by měla být pevná na dotek a měla by po stlačení prsty „odpružit“. Zkontrolujte, zda jsou žábry červené a nikoliv bledé nebo slizké.
  • Treska: tresku je nejlepší kupovat během chladných měsíců. V teplých měsících, kdy se treska krmí, je její maso nejkřehčí na rozdíl od zimních či jarních postních měsíců.
  • Platýs (mořský jazyk): Pokud máte pochyby o čerstvosti platýse, osmažte jej. Čerstvý platýs se na pánvi scvrkne.
  • Sleď: Stříbřitá kůže. Je ok pokud je měkký na bříšku, ale neměl by být porézní. Vyhýbejte se dlouhým, hubeným sleďům.
  • Mušle: Připravujte je živé. To lze snadno zjistit, když je položíte na linku. Pokud jsou živé, otevřou se. Pokud stále máte pochybnosti, můžete s nimi lehce poklepat na hranu dřezu. Pokud se ihned zavřou, jsou spolehlivě naživu.
  • Uzený sleď: Měl by mít jednotnou barvu a měl by být nenařezaný, aby se předešlo kontaktu mezi tmavě hnědou kůží s masem – bude pak chutnat jako mýdlo.

 

Vlastnosti chladniček a mrazniček

Technologie IonAir: Nová generace chladniček ION generation rozhodně umisťuje Gorenje mezi nejlepší značky na trhu. Kvalita a zdokonalené materiály, diskrétní navrženy linie, špičkové police a množství dalších funkčních vylepšení. Při vývoji jsme se především věnovali vytvoření co nejlepší klimatu uvnitř spotřebiče. Základem všech našich pokročilých řešení je IonAir technologie, která napodobuje přirozený proces ionizace a osvěžuje vzduch v chladničce.

Možná vás bude zajímat: