Potravinová fólie, alobal nebo nádoba: Jak uchovat jídlo čerstvé?

Balení není pouze praktickou záležitostí. Na tom se shodnou ekologové i stravovací experti. Jídlo, zbytky a balené svačiny mají být uchovávány hygienicky a s co nejmenším dopadem na životní prostředí. Trochu jsme to pro vás zjednodušili.

Jak uchovat cibuli déle čerstvou: Cibuli potřete máslem.

Pokud vám příště z přípravy karbanátků nebo salátu zbude kousek cibule, nesahejte po alobalu nebo potravinové fólii, ale sáhněte po másle. Půlka cibule vám vydrží čerstvá déle, pokud ji pomažete máslem. A máslo navíc není ekologicky závadné. U jiných potravin tento postup však nedoporučujeme.

Nechte svá zelená rajčata dozrát: Zplynujte je.

Uložení rajčat do pytlíku urychlí jejich zrání, neboť se v něm nahromadí plyn. Dírky v pytlíku umožní cirkulaci a lepší působení etylenu. Pokud vám dojdou pytlíky, tak vězte, že jablka, švestky, broskve a hrušky rovněž vylučují etylen a tak rajčata umístěte poblíž nich.

Uchovejte své citrony déle svěží: Zabalte je a schlaďte.

Citrony zůstanou svěží déle, pokud je zabalíte do alobalu a umístíte je do lednice. Ale to se týká pouze celých citronů! Citronová šťáva umí rozpustit alobal a ten dá citronu kovovou pachuť, neboť má kyselé PH. To samé se vztahuje i k jiným kyselím potravinám jako kyselým okurkám, rozříznutým rajčatům či nakládané řepě. „Otevřené“ kyselé potraviny je nejlépe uchovávat ve skleněných, porcelánových nebo plastových miskách zakrytých potravinovou fólií.

Urychlete zrání banánů: Trošku je pocuchejte.

Pokud neurychlíte zrání banánů, můžete se rozloučit s banánovým koláčem. Udělejte to pocucháním banánů buď poválením ve vlhké kuchyňské utěrce, nebo v případě velkého množství banánů je umístěte do velkého plastového pytlíku a lehce je bouchněte o hranu kuchyňské linky. Banány za chvíli dozrají.

Nejlepší způsob jak uchovávat chléb: V pytlíku se syrovou bramborou.

Chleba podléhá zkáze rychle. Pokud vás už nebaví používat váš čerstvě upečený nebo koupený chleba jako krmení pro ptáky nebo jako krutony, dodržujte tuto starou radu: Chléb uchovávejte v pastovém pytlíku se syrovou, oloupanou bramborou. Brambora dodá potřebnou vlhkost, zabrání vysychání a chléb zůstane déle čerstvý.

Jak zabránit slepení bonbonů: přidejte cukr.

Zde je dobrý tip pro všechny milovníky bonbonů. Taky nesnášíte, když se vám tvrdé bonbony slepí do jedné velké masy? Mlátíte s ní a plýtváte spoustou energie pro jediný bonbon, zatímco se vám sbíhají sliny. Existuje i snazší způsob. Bonbony posypte trochou cukru a dejte je do lednice Cukr (nebo moučkový cukr) obalí jednotlivé bonbony a ty se pak neslepí.

Vlastnosti chladniček a mrazniček

Technologie IonAir: Nová generace chladniček ION generation rozhodně umisťuje Gorenje mezi nejlepší značky na trhu. Kvalita a zdokonalené materiály, diskrétní navrženy linie, špičkové police a množství dalších funkčních vylepšení. Při vývoji jsme se především věnovali vytvoření co nejlepší klimatu uvnitř spotřebiče. Základem všech našich pokročilých řešení je IonAir technologie, která napodobuje přirozený proces ionizace a osvěžuje vzduch v chladničce.

Možná vás bude zajímat: