Prsa z mladého kuřete s nádivkou z mozzarelly, bazalkovým rizotem a bílou rajčatovou omáčkou

Suroviny pro 20 osob

    Kuřecí prsa s nádivkou z mozzarelly
    • 80 g jemně nakrájených šalotek
    • 10 g jemně nakrájeného česneku
    • 20 g másla
    • 400 g na kostky nakrájené mozzarelly
    • 120 g cottage cheese
    • 120 g bíleho chleba bez kůrky
    • 40 g bazalkových listů, sůl, pepř
    • 20 kuřecích vykostěných prs (každé 160 g) s kůží
    • Sůl, čerstvě rozdrcený pepř
    • Olej na pečení
    Bílá rajčatová omáčka
    • 10 na kousky nakrájených rajčat
    • 1 strouček česneku
    • 1 větvička estragonu
    • 5 lístků bazalky
    • Tymián, rozmarýn
    • Estragonový ocet
    • Sůl, pepř, špetka cukru
    • 10 g kukuřičného škrobu, voda
    • 50 g studeného másla
    • 1 dl panenského olivového oleje
    • Cayenská paprička
    Bazalkové rizoto
    • 1 polévková lžíce másla
    • 1 jemně nakrájená šalotka
    • ½ stroučku česneku
    • 200 g kulatozrnné rýže
    • 1 dl bílého vína
    • 6 dl kuřecího nebo zeleninového vývaru
    • 60 g másla
    • 30 g parmezánu
    • 2 polévkové lžíce pesta
    • 1 polévková lžíce rozšlehané smetany

    Příprava

    Kuřecí prsa s nádivkou z mozzarelly
    Jemně osmahněte šalotky a česnek na másle. Nechte vychladnout a smíchejte s cottage cheese a kostičkami mozzarelly. Nakrájejte chléb na malé kostičky,na- silno nakrájejte bazalkové listy a obojí přidejte do směsy. Ochuťte solí a pepřem a smíchejte směs v kuchyňském robotu.
    Naplňte kuřecí prsa směsí a položte každé prso na kousek alobalu, potřeného máslem. Poskládejte alobal do tvaru lodičky. Potřete kuřecí prsa olejem a pečte 20 minut v předehřáté troubě (na 175°C).
    Bílá rajčatová omáčka
    Vložte rajčata, česnek, estragon, bazalku, tymián, rozmarýn, estragonový ocet, sůl, pepř a špetku cukru do mixéru a pořádně rozmixujte. Vložte látku do sítka navrchu prázdného hrnce a vložte zpracovanou směs do něj. Nechte odtékat po několik hodin. 
    Až bude omáčka vysušená, ohřejte ji a nechte zhoustnout přidáním kukuřičného škrobu, smíchaného s trochou vody. Před podáním rychle přiveďte omáčku k varu a smíchejte se studeným máslem a olivovým olejem s použitím tyčového mixéru. V případě potřeby dosolte a ochuťte cayenskými papričkami.
    Bazalkové rizoto
    Osmahněte nakrájenou šalotku a česnek na rozpuštěném másle. Přidejte rýži a lehce smažte, dokud se nestane průsvitnou. Přidejte víno a trochu vývaru. Jakmile rýže nasákne tekutinou, přidejte více vývaru. Za stálého míchání pokračujte s doléváním vývaru, dokud nebude rýže hotová. Sundejte ze zdroje tepla a vmíchejte máslo a nastrouhaný parmezán. Před podáváním vmíchejte pesto a udělejte rizoto jemnějším přidáním vyšlehané smetany.

    Servírování

    Ohřejte talíře. Naložte rizoto doprostřed talířů. Položte naplněná kuřecí prsa navrch rizota a dochuťte bílou rajčatovou omáčkou.

    Náš šéfkuchař Andrej Kuhar, oceněný 6 Michelinskými hvězdami, bude hýčkat návštěvníky stánku Gorenje na IFA 2016 jeho kulinářskými specialitami.