Suflé ze štiky s estragonovou omáčkou

Suroviny pro 4 osoby

Suflé ze štiky
  • 150 g filet ze štiky
  • 50 g filet z okouna
  • Sůl
  • Tabasco
  • 180 g smetany
  • 2 cl suchého Sherry
  • Citrónová šťáva
  • 1 polévková lžíce vyšlehané smetany
Estragonová omáčka
  • 2 jemně nakrájené šalotky
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 dl bílého vína
  • 2 dl rybího vývaru (nebo jemného kuřecího vývaru)
  • 3 dl smetany
  • špetka cukru
  • Sůl, čerstvě namletý pepř
  • Citrónová šťáva
  • 2 polévkové lžíce nakrájeného čerstvého estragonu (nebo 1 čajová lžička suchého estragonu)

Příprava

Suflé ze štiky

4 formičky na suflé vymažte máslem a uložte do lednice.
Nakrájejte filety ze štiky a okouna na proužky a uložte je do mrazničky na několik minut. Smetanu také uložte do mrazničky. Je důležité, aby se veškeré přísady zcela vychladily.
Jakmile jsou ryby vychlazené, vložte je do mixéru a přidejte sůl a trochu vychlazené smetany. Mixujte za postupného přidávání chladné smetany. Pokračujte v mixování, dokud není směs jemná a nezíská lesk.
Přidejte vyšlehanou smetanu, tabasco, suché sherry a citrónovou šťávu. Dochuťte solí a rozlijte směs do formiček na suflé, vymazaných máslem. Uložte formičky do plechu na pečení, naplněném horkou vodou (max. 2 cm vody). Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 10-12 minut.

Estragonová omáčka

Jemně osmahněte nakrájené šalotky na rozpuštěném másle, dolijte bílé víno, přiveďte k varu a dolijte rybí vývar. Nechte znovu ohřát a přidejte smetanu. Uveďte k varu a nechte vřít po dobu asi 10 minut. Napěňte omáčku pomocí tyčového mixéru, dochuťte solí, špetkou cukru a nakrájeným estragonem.


Náš šéfkuchař Andrej Kuhar, oceněný 6 Michelinskými hvězdami, bude hýčkat návštěvníky stánku Gorenje na IFA 2016 jeho kulinářskými specialitami.