Pěnová houbová polévka s mušlemi a vanilkovým olejem

Suroviny pro 4 osoby

  • 50 g suchohřibů
  • 1 šalotka
  • 1 cibule fenyklu
  • 1 pórek
  • Olivový olej
  • 50 ml koňaku
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany
  • 4 čerstvé šalotky
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 fazole vanilky
  • 2 čerstvé houby, nakrájené na ½ cm široké plátky
  • 1 polévková lžíce vyšlehané smetany, smíchané se 2 kapkami pomerančového sirupu

Příprava

Namočte houby do 2000 ml studené vody po dobu 15 minut. Houby vysušte a ponechejte si vodu, ve které byly namočené. Nakrájejte šalotky a fenykl na tenké plátky. Nakrájejte bílou část pórku na ½cm plátky.
Ohřejte olivový olej v hrnci, přidejte nakrájenou zeleninou, chvíli poduste a dolijte vodu, ve které byly namočeny houby.
Vařte, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Poté dolijte koňak, kuřecí vývar, smetanu a namočené houby. Vařte na středním plameni po dobu přibližne 20 minut. Poté polévku vložte do skleněné odměrky stojícího mixéru a jemně rozmixujte. Přeceďte polévku přes sítko a dochuťte solí a bílým pepřem.
Zatímco se polévka vaří, připravte vanilkový olej. Nakrájejte podélně fazole vanilky a vyškrábněte semínka nožem. Uložte semínka do 50 ml olivového oleje. Ohřívejte směs vanilky a oleje do 45 °C a položte stranou.
Opláchněte maso mušle pod tekoucí vodou a vysušte jej papírovým ručníkem. Potřete mušle olivovým olejem a osmahněte je z obou stran v horké litinové pánvi (1 minuta na stranu). Dochuťte solí a pepřem.

Servírování

Zpěňte polévku tyčovým mixérem a rozdělte jí do 4 ohřátých talířů. Přidejte mušle a čerstvé houby. Jako oblohu přidejte vyšlehanou smetanu s pomerančovým sirupem a pokapejte vanilkovým olejem.

Náš šéfkuchař Andrej Kuhar, oceněný 6 Michelinskými hvězdami, bude hýčkat návštěvníky stánku Gorenje na IFA 2016 jeho kulinářskými specialitami.