Květáková polévka s olivovými crostini

Suroviny pro 6 osob

Květáková polévka
  • 3 jemně nakrájené šalotky
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 větvička tymiánu
  • 500 g květáku, očistěného a nakrájeného na malé kostičky
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 300 ml smetany
  • 100 ml bílého vína (suchý rizlink)
  • 100 g creme fraiche(druh zakysané smetany) nebo zakysané smetany
  • 50 ml Noilly Prat
  • 50 ml bílého portského vína
  • Šťáva z ½ melounu
  • Několik čerstvě nastrouhaných muškátových oříšků
  • Sůl, čerstvě rozdrcený bílý pepř
  • 6 polévkových lžic našlehané smetany k podávání
Olivové crostini

  • 12 plátků den starého chleba nebo toastu
  • ½ stroučku jemně nakrájeného česneku
  • 3 polévkové lžíce mandlových lupínků
  • 3 polévkové lžíce nakrájených zelených oliv
  • 1 polévková lžíce sušených rajčat
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 větvička tymiánu (osmažený na olivovém oleji)

Příprava

Květáková polévka

Lehce osmahněte nakrájené šalotky na roztaveném másle, nechte zchladit a smíchejte s ostatními surovinami (kromě citrónové šťávy, bílého pepře a muškátových oříšků). Umístěte je do vakuových sáčků a vařte ve vařiči Sous-vide při teplotě 75°C po dobu přibližně 65 minut. Vyjměte větvičku tymiánu a jemně zamíchejte tyčovým mixérem. Přidejte koření: sůl, bílý pepř, muškátový oříšek a citrónovou šťávu. 


Olivové crostini

Opečte krajíce chleba v sendvičovém toustovači nebo na malé pánvi bez tuku.


Servírování

Polévku ohřejte a nalijte ji do teplých polévkových talířů. Přidejte vyšlehanou smetanu (1 polévková lžíce na talíř) a nakonec přidejte olivové crostini, nakrájené na malé kostičky. Polévku ozdobte osmaženou větvičkou tymiánu a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.

Náš šéfkuchař Andrej Kuhar, oceněný 6 Michelinskými hvězdami, bude hýčkat návštěvníky stánku Gorenje na IFA 2016 jeho kulinářskými specialitami.